Welcome to Albanian Collectionist                                                                          TanMarket.com
 
 

  Menu

Home - Hyrje

Gallery - Galeria     
 • "Marubi" Studio
 • "Mother Teresa"
 • "Kosova Cities"
 • "Albanian Beer Labels"
 • "The Zoo Phone Cards"

  Albania - Photo Gallery

  Links - Lidhjet
 • Albanian TanPortal
 • English ACLIS

  Archives - Arkiv

  Contact - Kontakt
 •  

    Reklamė


  Kodak and Collectionist TanMarket.com

   

   
    Albanian Collection:

  HISTORIA E TRANSPORTIT POSTAR


  Dėrguar tė Sunday, 18 May @ 17:41:10 PDT nga collectionist
   
   
    Albanian Collection
   Albanian

   KOLE GJINAJ

   Historia e filatelise shqiptare
   Qe ne kohet e vjetra ishte ndjere nevoja per te siguruar lidhje me mesazhe te shkruara nepermjet qendrave apo vendeve te ndryshme .Kinezet,egjiptianet,perset,greket,romaket kishin realizuar kete project duke transmetuar te dhena nepermjet koriereve (kryesisht kjo kryhej nga stafeta kembesoresh).

   Per here te pare korieret me kuaj ,u perdoren ne kohen e Siriusit te Madh ne Persi ne vitin 550 p.Kr.Megjithate te parin sherbim te vazhdueshem me koriere e krijuan romaket,gje shume e nevojshme per te mbuluar teritorin e tyre te gjere.Korieri zyrtar(“cursus publicus”),pergjithesisht transportohej me qerre te renda me 4 rrota,terhequr nga 2,3 apo 4 kuaj.Per te kryer transportime te shpejta ,perdorej gjithashtu nje qerre me dy rrota(“cisia”),qe mund te mbante 2 njerez dhe disa bagazhe te lehta.Sipas Ciceronit ,kjo qerre pershkonte nje rruge prej 80 km brenda 10 oresh.Me qellim qe ky sherbim te kryhej sa me mire ,romaket,ne intervale te regullta ,paten ndertuar pika qendrimi per nderimin e koriereve dhe te kuajve.

   Me renien e Perandorise Romake ,qerrja e humbi rendesine e vet,kurse shkaterimi i rrugeve ,solli si pasoje renien e ndjeshme te komunikimeve.

   Ne kohen e mbreterimit te Karlit te Madh ,vetem 3 rruge postare rriheshin regullisht nga korieret duke u nisur nga Franca ne drejtim te Italise ,Spanjes dhe Gjermanise,dhe kjo deri ne renien edhe te kesaj perandorie.

   Qe nga kjo kohe ,per shume shekuj me rradhe,pati vetem koriere te vecante ne sherbim te fisnikeve a njerezve te tjere te rendesishem.Keshtu kleri pati ndertuar sistemin e vet te brendshem postar,detyre qe kryhej nga murgjit kembesore.

   Ngritja e universiteteve,mbajtja e korespondences ne mes tyre si dhe ajo e studenteve me familjet,bene te nevojshem caktimin e koriereve te posacem.Ne Universitetin e Parisit,sherbimi postar u fuqizua aq shume ,sa mori persiper gjithe korespondencen publike.Ne krahinen e Flandres,qene barinjte e saj ,qe gjate shpernguljes se tyre me bageti,kryenin kete lloj sherbimi.

   Sherbimi i mirefillte postar u krijua ne qendrat e medha te Europes ne fillim te shekullit XV si domosdoshmeri e mbajtjes se maredhenieve tregtare ,qe u zgjeruan se tepermi ne ate kohe nepermjet shteteve te medha te kontinentit.Per vijimin sa me te shpejte te nje korespondence gjithnje e ne rritje,shume qytete kishin korieret e tyre qe paguheshin nga keshillat bashkiake.Ne fund te ketij shekulli ,kryeqyteti belg,Brukseli,u be nyja lidhese e gjithe sistemit postar nderkombetar.Perandori i Austrise,Maksimilian,qe deshironte te kishte lidhje te vazhdueshme me te birin e tij ,Filipin,shtoi nje degezim ne drejtim te Milanos,i cili me vone u pasua me rruge postare qe kalonin nga Franca ne drejtim te Spanjes.Krahas zhvillimit te sherbimit postar u rriten perpjekjet per perqendrimin e tij ne nje dore te vetme dhe kete e ariten princat de Tur e Taksis.Ata kishin mendimin ,qe korieret e qyteteve ishin rivalet e tyre te medhenj dhe bene te gjithe perpjekjet per t’i penguar,sidomos per shperndarjen e korespondences nderkombetare.Puna organizative dhe veprimet e kesaj familjeje ,qe siguroi monopolin mbi sherbimet postare ,u vleresuan shume nga perdoruesit e sherbimit postar dhe paten sukses te madh ne Hollande.Gjate Revolucionit francez,familja de Taksis e humbi kete monopol,(1793)dhe perpjekja qe beri per ta rifilluar me 1814 ,deshtoi.Modernizimi i shteteve europiane solli ndryshime edhe ne fushen e sherbimeve postare,te cilat u shfaqen me kalimin e tyre ne vartesi te shtetit.

   U futen ne perdorim mjete te avancuara.Pasi u perdor nga romaket per shume kohe qerrja me dy rrota,”cisia”,ne mesjete ajo u largua krejtesisht nga sherbimi postar.Ne shekujt XVI-XVII u futen ne perdorim karrocat ,te cilat paten nje perhapje te madhe sidomos ne kohen e sundimit te mbreteit Luigji XIII si dhe shtrirja e permiresimi i rrjetit rrugor ,ne kohen e Luigjit XIV.Ne kohen e ketij te fundit,mesi i shek.XVI,u fut ne perdorim karroca e postes e quajtur diligjence.Ajo ,pervec kolive postare ,merrte edhe disa udhetare dhe nje sasi bagazhesh.Sherbimi me diligjenca u perhaps edhe ne Gjermani e Angli.Megjithate ,edhe ky sherbim kishte te metat e veta,pasi udhetimi ishte i ngadalshem dhe jo i rehatshem,pa llogaritur vonesat e rreziqet gjate rruges.Nje reforme e drejtuar nga ministri francez Tyrgo(1775),pervec anes organizative ,u shoqerua edhe me modernizimin e karocave te postes.Karrocat e reja ,te quajtura tyrgontina,u bene mjetet me te perdorshme.Sherbimi postar u zgjerua me shume,sidomos gjate shekullit XIX.Gjate rrugeve te kalimit u ndertuan pika nderrimi per kuajt e korieret,si dhe shume hotele dhe hane.U riorganizua edhe sistemi i pageses.Deri ne fillim te shekullit XIX,pagesa per transportin e korespondences nuk behej si sot,nga derguesi,por nga marresi i saj,kurse cmimi nuk varej nga pesha e letres,a e kolise,por nga distance qe kishte pershkuar.Kjo e fundit .shpesh here sillte mosmarveshje,pasi shpesh here ,kur distance ishte e gjate dhe cmimi i larte ,marresi refuzonte terheqjen e saj.Mbas disa perpjekjeve te bera nga disa shtete,Mbreterija e Sardenjes,ne vitin 1818,krijoi nje vule speciale qe shtypej mbi nje leter te filigramuar.Vula paraqiste nje kale ne vrapim dhe nje kalores qe i binte burise ,si symbol te nderlidhjes.U pergatiten 3 lloje vulash ,sipas vlerave (tarifave)postare.Keto letra shiteshin ne sportelet e zyrave postare (te palosura ,nga qe akoma nuk njihej zarfi)Vulat e stampuara ne to njihen si pararendeset e pullave te mirfillte postare.

   Pulla postare u vu ne perdorim per here te pare ne Angli dhe mori shkas nga nje ngjarje e zakonshme ne marredheniet postare te asaj kohe.Drejtori i postave angleze ,Ronald Hilli,gjate nje inspektimi u be deshmitar i nje ngjarje te papritur:nje postjer i dha nje leter nje vajze,e cila,ne vend qe te paguante detyrimin e duhur,pasi e shikoi me kujdes zarfin,ia ktheu postjerit me shpjegimin se nuk kishte te hollat e duhura.Rolandi ,i prekur nga kjo ,e pagoi vete postjerin dhe i dorezoi vajzes zarfin .Pasi postjeri u largua,vajza e falenderoi bamiresin dhe ne mes te tjerave i tregoi ,se zarfi brenda kishte nje leter te bardhe dhe se te gjitha lajmet ajo i kishte te shenuara siper tij me shenja konvencionale.

   Mbas kthimit ne Londer ,Roland Hilli,propozoi masa te reja per te menjanuar ngjarje te tilla.Menjehere u be unifikimi i tarifes postare per te gjithe teritorin e shtetit me shtesa proporcionale mbi peshen e letrave.Taksat perkatese u zbriten ne vleren 1 peni ,pagesa e te cilit do te behej detyrimisht para nisjes se letres me blerjen e nje pulle postare dhe ngjitjen e saj ne zarf.Kjo ngjau me 6 maj 1840.Pulla paraqiste nje vizatim te Mbretereshes Viktoria.Po ate dite u vu ne qarkullim edhe nje emission tjeter pulle me vlere 2 peni.Keshtu lindi peni i zi dhe peni blu.Keto pulla u shtypen me tabak nga 240 cope dhe ishin te pa dhembezuara.Pas tre vitesh ,(1843),pulla postare u vu ne qarkullim ne Brazil dhe ne kantonet e Zurihut e te Gjeneves te Zvicres,per te vazhduar me perhapjen e saj ne Austri,Lombardi e Venedik(1850),ne Mbreterine e Sardenjes dhe ne Dukatin e Toskanes(1851) e keshtu me radhe.

   Pullat e pare ne Turqi linden me 1859,por vetem me 1863 doli ne qarkullim emisioni i pare i vlefshem per te gjitha zyrat postare te kesaj perandorie.

   Postat turke kane funksionuar ne Shqiperi me pare se te emetoheshin pullat postare.Ne qytetin e Shkodres ,ne vitin 1848 ishte hapur nje zyre postare,qe perdorte nje vule me numurin 1269,qe i korespondon vitit 1849.Zyra te tilla u hapen me vone edhe ne Gjirokaster (1866)e Korce(1890).

   Me interes eshte te dihet se si u organizua rrjeti postar ne shkalle boterore dhe si u arrit qe postat te punojne kurdohere,ne kohe lufte dhe paqe,pa nderprerje,duke permbushur detyren fisnike per percjelljen ne destinacion te korespondences.

   Pas shpikjes se pulles postare nga Roland Hilli dhe me permiresimin e mjeteve te komunikacionit te shumellojshem dhe te shpejte,u be i domosdoshem unifikimi i tarifave postare dhe i normave perkatese te trafikut postar nderkombetar.

   Danezi Nikekman,ne vitin 1859,paraqiti nje project per zgjidhjen e ketyre problemeve,por administrat postare te shteteve te ndryshme nuk u interesuan fare per te.

   Pas disa vitesh ,Drejtori i Pergjithshemnm i Postave Amerikane ,paraqiti nje tjeter project,pas shqyrtimit te te cilit u vendos te mbahej ne Paris nje conference nderkombetare ,e cila u zhvillua prej dt.11 maj deri me 8 qershor 1863.Konferenca u mbajt me qellim qe te rregulloheshin shkembimet dhe dergesat postare ndermjet shteteve te ndryshme.Perfaqesuesit e 13 shteteve,ne “Hotel des Postes”hodhen bazat per krijimin e Bashkimit Postar te Perbotshem,qe u realizua me vone.

   Me inisiativen e administrates postare gjermane u caktua qe te mbahej nje mbledhje tjeter e ketij niveli.Nga 15 shtator deri me 5 tetor 1873,perfaqsuesit e 22 shteteve ,mbajten Kongresin e Bernes,vendimet e te cilit hyne ne fuqi me 1 korik 1875.Qe nga ajo kohe ,ne kete qytet ndodhet Byroja Nderkombetare e U.P.S-se ,qe sot eshte nje organizim i specializuar e varet direct nga OKB.Emri i Henrik fon Stefanit,ka mbetur ne historine postare si emri i organizatorit te ketij kongresi.

   Konventa e miratuar ne Berne ,pesoi ndryshime ne kongreset e me vonshme ,qe u zhvilluan ne vende te ndryshme te botes.Sot jane bere antare te Bashkimit Postar te Perbotshem,shumica e shteteve,nder ta dhe Shqiperia.Qeveria e perkohshme e Vlores ,qe me daten 7 korik 1913,beri kerkese per t’u pranuar ne kete organizim,gje qe u realizua ne tetor te vitit 1922.

   Kalimthi u shkrua per sherbimet ,pasi eshte e pamundur te studiosh filateline ,duke e mare ate te shkeputur nga keto sherbime postare.

   Daktilografoi nga origjinali z.Sokrat Bozo - Drejtor Ekzekutiv i Koleksionistit Shqiptar" http://collectionist.tanmarket.com


   18 Maj 2008
   
   
    Login

  Nickname

  Password

  Nuk keni akoma njė account? krijoje tani Kėtu!. Si pėrdorues i regjistruar mund tė shfrytėzosh dhe tė personalizosh tė gjitha shėrbimet e afruara.
   

    Links Tė Ngjashėm

  · Koleksionistit Shqiptar"
  · Tjetėr Albanian Collection
  · Lajme nga collectionist


  Artikulli mė i lexuar nė lidhje me Albanian Collection:

  Koleksionet: Pesė shekuj, shqiptarėt nė 111 gravura, harta


   

    Voto Artkullin

  Mesatarja: 0
  Vota: 3


  Ju lutem, ndalo njė sekondė dhe voto pėr kėtė artikull:

  Nuk bėn njė lek
  Normal
  I Mirė
  Shumė i Mirė
  I Shkėlqyeshėm


   

    Opcione


  Faqe e Stampueshme  Faqe e Stampueshme

  Dėrgoja kėtė Artikull ndonjė Miku  Dėrgoja kėtė Artikull ndonjė Miku
   

   
   
  "Hyrje e koduar" | Login/Krijo Account | 5 komente | Kėrko diskutimin
  Limit
  Komentet janė pronė e kujt i bėn. Ne nuk jemi pėrgjegjės mbi pėrmbajtjen e tyre.
   
   


   
   
  Komentet Ndalohen pėr Anonimėt, regjistrohu
   
   


  Re: FOTOT E VJETRA TE BERATIT EMIGROJNE NE KANADA (Vota: 1)
  nga django ditėn Monday, 02 December @ 07:07:02 PST
  (Info Pėrdoruesit | Dėrgo njė Mesazh) http://www.coachoutleshome.com
  A 50-member committee Coach Factory Outlet [www.coachoutletstorenio.com] completed Sunday an item-by-item vote on the 247 articles of a new constitution for Egypt, Coach Factory Outlet [www.coachoutletstorenio.com] according to a breaking news banner on state-run Nile TV and reporting on state-run al-Ahram Online. Coach Outlet [www.coachoutletonlineeco.com]
  The next steps in the process for the the draft to become law are for Egypt's Coach Online Outlet [www.coachoutletonlinesai.com]interim President Adly Mansour to ratify Coach Factory Outlet [www.coachoutletstorenio.com]the charter on Tuesday and then announce a date for it to be put to a popular referendum. Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletsein.com]
  The constitution will replace the one suspended in 2011, Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletsein.com] al-Ahram reported.
  Egypt's new constitution would ban religious Coach Outlet Online [www.coachfactoryoutletcoit.com] parties and put more power in the hands of the military, Coach Handbags Outlet [www.coachfactoryoutletianc.com]according to a draft posted on state media Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletsein.com]earlier Sunday."The constitution brings back soft power to Egypt. Coach Factory Online [www.coachoutletstoreani.com] It's the real power that gave Egypt influence and a role and glory," Coach Factory Outlet [www.coachoutletstorenio.com] Amr Moussa, head of the assembly, said at a news conference on Saturday. " Coach Factory Outlet [www.coachoutletstorenio.com]It deals with the dangerous circumstance through which Egypt passes." Coach Outlet Store Online [www.coachoutletstoreoan.net]The new constitutional articles come months after a military coup unseated elected President Mohamed Morsy in July and touched off a series Coach Bags Outlet [www.coachoutletonlineaec.com]of protests that ended in violence. True Religion Outlet [www.truereligionjeansftc.com]The painstaking process of approving the draft of the Michael Kors Outlet Online [www.michaelkorsoutletacs.net] new constitution started Saturday Michael Kors Bags Outlet [www.michaelkorsoutletpft.com].Also on Saturday, security forces dispersed protesters who were demonstrating against Egypt's anti-protest law. True Religion [www.truereligionjeansct.com

  Lexo vazhdimin e kėtij komenti...


  coach factory outlet online (Vota: 1)
  nga pdate ditėn Thursday, 13 February @ 04:04:16 PST
  (Info Pėrdoruesit | Dėrgo njė Mesazh) http://www.coach-factory-outlet-online.com/
  Some of our coach editors were lucky enough to attend a pre-shopping event and they got the deets on what's flying off the shelves.
  coach factory outlet online [www.coach-factory-outlet-online.com]
  If there's common ground between the two that won't lead to gut-twisting anxiety or tears and disappointment, it's probably this coach Chocolate Truffle Ring ($23).
  coach outlet store online [www.coachoutletstoreonline2014.com]
  There's a sailor stripe shirt and then there's a shirt that actually looks like a sailor might have worn it - especially if that sailor's name was coach outlet.
  coach factory [www.coachfactoryoutlet-2014.com]
  Sharing the thirty-six-piece chocolate set will seem like an act of kindness (and it totally is!), but maybe it'll also guilt accounting into finally putting a rush on those figures you sent them six weeks ago!
  coach handbags [www.coachhandbagsnew2014.com]
  Each bag contains two ounces of beans and is packaged smartly with a message of affection on the front.
  coach factory handbags outlet [www.coachfactoryoutlethandbags.com]
  It'll help smooth and hydrate patchy elbows and coach outlet and restore moisture to hands and feet.

  coach outlet [www.coachfactoryoutlet-purse.com]
  Recently while giving these talks, it occurred to me that some of the points I'm making are actually pretty relevant to just general life,
  prada outlet [www.pradaoutlet-store.com]
  so I thought I'd share a few of them here.
  michael kors outlet [www.michaelkorsoutlet-store.com]
  Despite the ensuing interval,
  michael kors outlet store [www.michael-kors-outlet-store.com]
  only a third of the companies that used fitflops in the facility have offered to compensate the survivors and the families of the deceased.
  fitflops [www.fitflopsflipflops.com]
  Fitflop Offer is valid through tonight 02/09/2014!
  fitflop shoes [www.fitflopflip-flop.com]
  This new line extension is sure to bolster business for the brand, since Duckie Brown has been a steadily creative menswear coach.
  www.coachfactory.com/store [www.coachfactoryoutlet-2014.com]


  Re: HISTORIA E TRANSPORTIT POSTAR (Vota: 1)
  nga MargieFeeney ditėn Tuesday, 02 September @ 09:12:25 PDT
  (Info Pėrdoruesit | Dėrgo njė Mesazh) http://www.nanospreader.com
  Cheap Nike Air Max [www.nanospreader.com]
  Nike Blazer [www.nanospreader.com]
  Nike Blazer High [www.nanospreader.com]
  Nike Blazer Low [www.nanospreader.com]
  Nike Roshe Run [www.nanospreader.com]
  Nike Air Max 1 [www.nanospreader.com]
  Air Max 1 EM [www.nanospreader.com]
  Air Max 2014 For Sale [www.nanospreader.com]
  Air Max 90 On Sale [www.nanospreader.com]
  Cheap Jordans [www.salejordanteam.org]
  Jordan 1 Retro [www.salejordanteam.org]
  Jordan 11 For Sale [www.salejordanteam.org]
  Cheap Jordan 13 [www.salejordanteam.org]
  Air Max 95 [www.salejordanteam.org]
  ED Hardy Outlet [www.edhardypopsale.com]
  Ed Hardy Caps [www.edhardypopsale.com]
  ED Hardy Jackets [www.edhardypopsale.com]
  ED Hardy Sunglasses [www.edhardypopsale.com]
  ED Hardy Bikini [www.edhardypopsale.com]
  ED Hardy T Shirts [www.edhardypopsale.com]
  ED Hardy For Sale [www.edhardypopsale.com]

  Lexo vazhdimin e kėtij komenti...


  Re: HISTORIA E TRANSPORTIT POSTAR (Vota: 1)
  nga saleshop ditėn Thursday, 28 May @ 08:53:04 PDT
  (Info Pėrdoruesit | Dėrgo njė Mesazh) http://www.oakleysunglassesvaultoutletstore.com
  wholesale ray ban sunglasses [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] discount sunglasses ray ban [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] cheap sunglasses ray ban [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray bans sunglasses for women [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban sunglasses cheapest prices [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban color sunglasses [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban eyeglasses [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray bans eyeglasses [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban eyeglasses for men [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban sale [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban replacement lenses [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban coupons [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] Ray Ban Plank [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] RB3484 [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban sun glasses [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban glass frames [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] cheap ray bans polarized [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] wayfarer sunglasses ray ban [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] prescription ray ban wayfarer [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] clubmaster sunglasses ray ban [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban aviators sale [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban original aviators [www.raybansunglassesoutletsale2015.com] ray ban jackie ohh ii [www.raybansunglassesoutletsale20

  Lexo vazhdimin e kėtij komenti...


  Re: HISTORIA E TRANSPORTIT POSTAR (Vota: 1)
  nga zhoyzhouyan88 ditėn Monday, 12 November @ 06:12:21 PST
  (Info Pėrdoruesit | Dėrgo njė Mesazh)
  2018.11.12zhouyanhua
  coach handbags [www.coachoutletshandbags.us.com]
  dak prescott jersey [www.dakprescottjerseys.us]
  supra [www.supra.in.net]
  burberry sunglasses [www.burberrysunglasses.us]
  marc jacobs [www.marcjacobs.org.uk]
  bose headphones [www.boseheadphones.us.com]
  adidas soccer cleats [www.adidassoccer.us.com]
  adidas trainers [www.adidas-trainersuk.co.uk]
  instyler [www.instylerionicstyler.us.com]
  freshjive clothing [www.freshjiveclothing.com]
  gucci outlet online [www.gucci-outletonline.us.org]
  tommy hilfiger outlet [www.tommyhilfigeroutlet.net]
  asics gel [www.asicsgel.us.com]
  ferragamo belts [www.ferragamobelts.com]
  vans scarpe [www.vans-scarpe.it]
  jordan 12 [www.jordan12.in.net]
  michael kors borse [www.michael-kors-borse.it]
  basket nike [www.basketsstore.fr]
  belgium world cup jerseys [www.belgiumworldcupjerseys.com]
  michael kors outlet [www.michaelkorsoutletmacys.us.com]
  abercrombie and fitch [www.abercrombieand-fitch.in.net]
  soccer shoes [www.soccershoes.us.org]
  pandora charms [www.pandorauk.co.uk]
  roshe run [www.roshe--run.com]
  adidas crazy 8 [www.adidascrazy.us]
  giuseppe zanotti [www.giuseppezanotti-outlet.us.com]
  <

  Lexo vazhdimin e kėtij komenti...   
   
  All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2007 by Albanian Collectionist & TanMarket.com