STUDIO 'MARUBI' - SHKODER, SHQIPERI


Data: Sunday, 17 June @ 21:23:03 PDT
Argumenti: Alb Studios


  Albanian English

  Arti i fotografise ne Shqiperi ze fill rreth mesit te shekullit XIX. Ateljeja e pare u ngrit me 1858 , nga Pjeter Marubi ,ne Shkoder,ne ate kohe nje nga qytetet me te rendesishme te Shqiperise.
  Pjeter Marubi,
  Pjeter Marubi
  Pjeter Marubi(1834-1903) ishte mjeshter i vertete i artit fotografik.Ndryshe nga shume atelje te tjera fotografike qe u ngriten me vone ne Shqiperi, ateljeja e Marubit,qysh ne hapat e para te saje,u be nje laborator krijues i fotografise artistike.

  Studio fotografike "Marubi" nuk prodhoi vetem per nevojat personale apo familjare te qytetareve.Qysh gjate viteve '70 te shek.XIX,Marubi u be fotoreporter i revistes "Illustrazione Italiana" per vilajetin e Shkodres.


  Fotografite me interes etnografik,historik apo gjeografik ilustruan me dhjetra vepra te autoreve te huaj per Shqiperine,ose u botuan ne trajten e kartolinave.

  Brezin e dyte te fotografeve ,qe punuan ne kete studio e perbene nxenesit e tij ,vellezerit Mati Kodheli dhe Kel Kodheli.Me i madhi ,Matia ,vdiq ne moshe krejt te re (1862-1881).
  Vellai i dyte,Keli,i cili jetoi gjate (1870-1940) e ngriti ne nje shkalle me te larte punen artistike ne studion fotografike "Marubi",duke u shquar me teper ne gjinine e portretit.
  Pietro Marubi
  Studio"Marubi"- Gruda
  Ai punoi dhe jetoi aq shume me mjeshtrin e vet ,sa ai,pas vdekjes,i dha Kelit mbiemrin.Marubi.Kel Kodheli apo Kel Marubi u lidh me levizjen perparimtare te Rilindjes Kombetare Shqiptare,qe u kurorzua me Shpalljen e Pavarsise Kombetare,me 28 Nendor 1912.Ai organizoi fototeken e studios se vet ,e cila ,e sistemuar sipas kritereve arkivore te shek.XIX ruhet edhe sot.

  Brezin e trete te fotografeve e perfaqeson Gege Marubi (1907-1984),biri i Kelit.Gega u pajis me nje kulture profesionale dhe artistike me te larte se paraardhesit e tij.Ai kreu ne Paris,gjate viteve '20,Shkollen e pare te Fotografise dhe te Kinematografise ne bote ,te themeluar nga vellezerit Lumiere.
  Pietro Marubi
  Studio "Marubi"- Albania
  Zbatoi teknikat bashkekohore qe njihte arti i fotografimit,sidomos perdorimin e rrezeve infra te kuqe,te solarimit dhe te fotografimit ne reliev.

  Ai mori medalje ari dhe flete nderi me 1936 ne panairin e Barit (Itali)dhe,me 1938,ne ate te Selanikut(Greqi).Gega e pasuroi fototeken e studios dhe e permiresoi arkivin e saj.Me 1970 Gege Marubi ia dhuroi fototeken e studios ,me nje pasuri prej 150000 negativash,shtetit shqiptar.Sot ajo perben nje qender te rendesishme arkivore -shkencore.Fotografite e saj perbejne nje pasuri te rradhe per historianet,etnografet,arkitektet,urbanistet,artistet etj.  Ky material eshte pergatitur nga Muzeumi Popullor ,Shkoder dhe nen kujdesin e z.Sokrat Bozo


  17 Qershor 2007


  "Marubi" Studio - Shkodra, Albania

  The art of photography in Albania begins about the middle of the 19 th century,with a first studio opened in 1858 by Pjeter Marubi in Shkodra-at that time one of the most important cities of Albania.

  Pietro Marubi
  Studio "Marubi"- Peqin
  Pjeter Marubi(1834-1903)was a real master of photography.Unlike many other studios,which were set up later in Albania,Marubi's studio was a laboratory of artistic photography from its initial steps.

  Studio Marubi worked not only for the personal needs of the citizens and their families.
  Pietro Marubi
  Studio "Marubi"- Tosk
  From the 70' ies of the last century Marubi became photoreporter of the magazine Illustrazione Italiana,for the Shkodra vilayet.Photographies of an ethnographic,historical or geographical interest bearing the signature of Studio Marubi illustrated scores of works by foreign authors on Albania,or were published as postcards.

  The second generation of the Marubi photographers consist of his pupils,the brothers Mati Kodheli and Kel Kodheli,the elder brother,Mati died quite young (1862-1881). The younger brother,Kel,lived longer (1870-1940).After completing his studies,Kel was able to raise the artistic level of his studio production.He distinguished himself in portraits.He was so closely attached to his master that,after the latter's death ,he took on Marubi's surname.Kel Kodheli,or Kel Marubi,linked himself with the progressive movement of the National Renaisance which was crowned with the proclamation of National Independence on 28 November 1912.
  Pietro Marubi
  Studio "Marubi"-Shkodra
  Kel Marubi organized the phototeque of his studio which is preserved until today in the form that it was arranged for archive purposes in the 19 th century..

  The third generation of photographers of Studio Marubi is represented by Gege Marubi(1907-1984),Kel's son.Gege was superior to his predecessors both in professional and artistic culture.In the 20'ies he was in Paris where he finished the School of Photography and Cinematography,founded by the Lumiere brothers.He used contemporary tecniques of photography,especially,infrared rays,solarization and relief photography.At the fair of Bari(Italy),in 1936,and in that of Salonica (Greece),in 1938,he was winner,of the goldmedal and an honorary diploma.He improved on the phototeque of the Studio and his archives.In 1970 Gege Marubi donated the phototeque of his Studio-with about 150000 negatives,to the Albanian people.It is today an important archive-scientific centre.Its photographs constitute a rare wealth for the historians,ethnographers,architects,town-planners,artists and so on.

  STUDIO "MARUBI SHKODER" KOSTUME KOMBETARE SHQIPTARE - ALBANIAN NATIONAL COSTUMES  Prepared by the Museum of Shkodra, curator Mr. Sokrat Bozo

  17 June 2007

Ky Artikull vjen nga Albanian Collectionist - The first Albanian Collection website - Faqja e pare e Koleksioneve Shqiptare
http://collectionist.tanmarket.com

URL pėr kėtė lajm ėshtė:
http://collectionist.tanmarket.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1