TE KOLEKSIONOSH .. ESHTE ARGETIM


Data: Monday, 08 October @ 11:18:14 PDT
Argumenti: Albanian Collection


  Albanian English

  Zbavitjen kushdo e kerkon ne menyra nga me te ndryshmet dhe ne permasa qe kane evoluar bashke me zhvillimin intelektual te njerezve dhe me emancipimin e shoqerise.

  z. Robert Ballauri - KOLEKSIONISTI, THE COLLECTORS Nr.13/2004 REVISTE E FEDERATES SE KOLEKSIONISTEVE SHQIPTARE

  Historikisht,ne vendin tone,zbavitjet kane filluar ne forma nga me naivet dhe me te thjeshtat, per te arritur ne me te nderlikuarat dhe shume here mjaft te lodhshme.

  Por gjithnje keto lloj argetimesh zgjasin per njefare kohe dhe pastaj zevendesohen me te tjera ose lihen fare e harohen.

  Kurse nje lloj tjeter argetimi,koleksionimi ,eshte nje natyre krejt ndryshe dhe ne njerez te vecante qe kane pasionin e te mbledhurit te lloj –lloj objekteve dhe grupe objektesh ,ai eshte nje “hobby” i perjetshem.

  Kete vit isha i ftuar ne dy manifestime filatelike evropiane.Ne Vasto ,nje qytet balnear ne Italine qendrore, u hap ekspozita kombetare filatelike Italiane”VASTOFIL 2004”,ku ishin te pranishem edhe koleksioniste shqiptare dhe greke,si dy shtete limitrofe te Italise.

  Nje muaj me vone ,ne Paris ,u hap Salloni evropian ne parkun FLORAL,ku Shqiperia perfaqesohej midis 25 vendeve pjesemarres te Evropes.

  Ne to te ftonte ne mirseardhje ,ne forme slogani ,e njejta deshire:

  “LA FILATELIA E UN DIVERTIMENTO”flitej ne Vastofil dhe “LE COLLECTIONNISME EST UN PLAISIR” shkruhej ne Paris.

  Kjo eshte pervoja qe duhet te perfitojme nga Evropa,edhe ne fushen e koleksionimit.

  Dhe nuk eshte nje detyre qe e kane vetem koleksionistet.Ata po,jane pajisur me deshiren per te mbledhur dhe renditur objektet e pasionit te tyre:pullat postare,monedhat,kartmonedhat,kartat telefonike,kartolinat postare,fotografite,medaljet e shume mbledhje te tjera.

  Vertet te koleksionosh eshte nje veti e vecante ,qe nuk e gezojne te gjithe ,port te avancosh ne koleksionim nuk varet vetem nga ty.Disa organizma shteterore duhet te sensibilizohen ne kete drejtim,duke krijuar fonde te vecanta per te promovuar koleksionizmin ,sidomos ne moshat e reja.

  Keto jane POSTA SHQIPTARE,BANKA E SHQIPERISE dhe mjaft institucione kulturore.

  Me zbavitjen duke koleksionuar ,shume te rinj do te behen promotoret e nje levizje qe sot ne mbare Evropen gezon nje shtrirje te gjere dhe kjo ndihmon rinine per te cuar perpara shume situate ,ne vecanti mesimin dhe edukimin.

  Sa per koleksionistet me moshe te avancuar ,njihet boterisht se ky pasion eshte gjithnje nje zbavitje e kendshme per ta .


  English

  COLLECTION IS AN ENTERTAIMENT

  Everyone is entertained through different ways and the scope of entertainment has evolved alongside the intellectual development of mankind and the society’s emancipation.

  If we refer to history,the forms of entertainments in our country were naïve and very simple and they became lately complicated and sometimes tiresome.But ,usually such kinds of entertainments do not last too much and they are either replaced by other sort,or may be forgotten.

  Meanwhile another kind of entertainment,that of collection is quit different and for some people who are fond of collecting different kind of objects and group of objects it is an eternity hobby.

  I was invited this year at two European philatelic manifestations.

  “VASTOFIL 2004” Italian national philatelic exhibition was opened in Vasto ,a balneary city in the center of Italy.where collections from Albania and Greece as two neighbor states of Italy were presented.

  The European hall in Floral park was opened a month later in Paris,where Albania was among 25 other participating countries of Europe.

  We were accorded a warm welcome and appreciating words were addressed to as:

  “LA FILATELIA E UN DIVERTIMENTO” was the words heard in Vastofil,while in Paris the words”LE COLLECTIONNISME EST UN PLAISIR” were written.

  This is a European experience in the field of collection from which we must gain.And it is not only the collector’s duty.It’s a reality that collectors are fond of collecting and arranging in order such objects as postal stamps, money,currencies,telephone cards,photos, medals and many other collections.

  It’s true that collecting is a special hobby that only some have ,but you can’t make successful achievements in collection if you are alone.

  Some state organs must show a greater appraisal for collection and allocate special funds for promoting it,especially among young people.These are the Albanian Post Office ,Bank of Albania and a lot other cultural institutions.

  Being entertained through collection,many young people will become promoters of a movement,which is broadly extended and which will bring positive affects on education.

  Concerning elderly collectors,it’s a well known fact that this is always a pleasant entertainment fot them


  Koleksionisti Shqiptar - 08 Tetor 2007 - daktilografoi sipas origjinalit "Koleksionist" - z. SOKRAT BOZO


  SHENIM I REDAKSISE:
  SE SHPEJTI NE COLLECTIONIST.TANMARKET.COM DO TE LEXONI:
 • KOLEKSIONET DHE KOLEKSIONISTET SHQIPTARE TE PASQYRUAR NE MEDIAT SHQIPTARE DHE ATO BOTERORE
 • MONEDHAT E MBRETIT -PERANDOR
 • 100 VJET PERPARA NJE KARTOLINE NISEJ NGA PARISI....
 • MODERN ALBANIAN LABELS FROM AMERICAN BREWERIANA JOURNAL
 • KOLEKSIONI TEMATIK- FILATELIK SPANJOLL I KOSTUMEVE POPULLORE
 • KARTMONEDHAT SHQIPTARE: FTOJME BANKEN KOMBETARE SHQIPTARE SI DHE KOLEKSIONISTET E KESAJ FUSHE PER BASHKEPUNIM.
 • ZARFAT FDC SHQIPTARE(ZARFAT FILATELIK TE DITES SE PARE)DHE VULAT SPECIALE . FTOJME DREJTORINE E PERGJITHSHME TE POSTAVE SHQIPTARE SI DHE KOLEKSIONISTET E KESAJ FUSHE PER BASHKEPUNIM.

  DESHIRA E COLLECTIONIST.TANMARKET.COM ESHTE QE TI OFROJE SHIKUESVE TE SAJ SA ME SHUME MATERIALE NGA SHQIPERIA DHE BOTA POR JU SQAROJME SE REDAKSIA E COLLECTIONIST.TANMARKET.COM PERBEHET NGA z.NERITAN HYKA - BOTUES NE KANADA DHE z.SOKRAT BOZO - KRYEREDAKTOR NE USA. DHE E GJITHE KJO PUNE ESHTE VULLNETARE.

  JENI TE MIREPRITUR NE FAQEN TONE SIPAS LETRES QE JU KA DREJTUAR JUVE KOLEKSIONISTI Z.SOKRAT BOZO .

Ky Artikull vjen nga Albanian Collectionist - The first Albanian Collection website - Faqja e pare e Koleksioneve Shqiptare
http://collectionist.tanmarket.com

URL për këtë lajm është:
http://collectionist.tanmarket.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8