NJE KARTOLINE NISEJ NGA PARISI …


Data: Friday, 11 January @ 10:35:26 PST
Argumenti: Alb Letters


  Albanian English

  100 VJET PERPARA

  Eshte koha e “la belle époque” kur Parisi ishte kryeqyteti i botes dhe te gjithe e quanin “ville lumiere”,

  Qe ne do ti thoshim qyteti drite.Dhe nga cdo skaj suleshin ne Paris per te shijuar ate te vecante ,qe vetem aty mund ta gjeje.

  Midis kesaj turme kishte edhe mjaft nga bashkatdhetaret tane ,qe shijonin kete atmosphere ne forma te ndryshme.Dikush ishte punetor,nje tjeter student apo specialist,nje i trete bir i nje paralliu nga Shqiperia qe kishte ardhur te shpenzonte parate e babajt.

  Kete hyrje e beme qe te mund te paraqitim sa me mire rastin e nje kartoline qe niset me poste nga Parisi,plot 100 vjet perpara,me 10 shtator 1904,duke patur edhe vulen e majes se Kulles Eiffel dhe i drejtohet nje qytetari ne Korce.

  Ndonse ndodhia eshte nje shekullore,fabula e saj mund te ndertohet keshtu:

  Derguesi ,Dr.Pandeli Gliozheni,mjek i degjuar ne Korce,ne vitin 1904 bente nje specializim dy-vjecar ne Universitetin e Mjeksise ne Paris,pasi kishte mbaruar me rezultate te shkelqyera fakultetin ne Athine dhe keta e rekomanduan per te bere specialitetin ne France.

  Njekohesisht ai ishte i fejuar ne Korce ,me Zonjushen Aspasia Vison Papa,motren e pasanikut Athanas Viso,qe ishte edhe pronari i nje salle spektaklesh shume te njohur ne qytetin e Korces dhe qe,kohe me vone,mori emrin Kinema “Lluks”.Ketij iu drejtua kartolina nga Franca.

  Ne fakt ajo u shkrua me 28 gusht 1904 dhe me siguri Dr.Gliozheni priti rastin qe te ngjitej ne majen e Kulles Eiffel per ti bere nje surprise te fejuares,duke i derguar mesazhin e tij nga nje prej lartesive me te medha te botes,per ate kohe sigurisht.

  Kjo u be e mundur vetem dy jave me von.Keshtu zyra postare e Kulles me 10 shtator 1904 ia dergoi postes se Parisit,e cila me 11 shtator e nisi ne drejtim te Selanikut,ku kartolina mberiti me 15 shtator 1904

  Personi qe do ta merte ne Korce i vellai i se fejuares ,do ta lexonte dhe keshtu permbajtja e mesazhit do te kalonte ne censuren familjare.Te tilla kohe ishin…

  Dikush ,kur e pa kete relike shekullore ,u habit se si ishte e mundur qe ajo te kish mbijetuar ne ate gjendje perfekte,ne albumet e familjes.Dhe pergjigja eshte e thjeshte.

  Korca ben pjese ne ato qytete shqiptare qe kane krijuar nje bagazh te pasur te traditave me te mira kulturore e qytetare.

  KY ARTIKULL ESHTE MARE NGA RUBRIKA VITRINE E REVISTES “ KOLEKSIONISTI “ 
  REVISTE E FEDERATES SE KOLEKSIONISTEVE SHQIPTARE Nr.14/2004

  Daktilografoi sipas origjinalit Mr.SOKRAT BOZO  English

  100 YEARS AGO

  A POSTCARD WAS SENT FROM PARIS …

  It’s the time of “la belle époque”,when Paris was the capital of the world and all called it “vile lumpier”,that means city of the lights.And people from all the sides of the world rushed to Paris to taste those special things you could find only there.

  Many Albanian compatriots,who tasted this atmosphere in different ways were among this crowd.One of them was a worker,another one a student or a certain specialist.or the son of a rich family from Albania who had come to spend his father’s money.

  We made this introduction,in order to present in the best possible way the case of a postcard that was delivered from Paris,100 years ago,on 10 September 1904.This postcard had a stamp with the top of Eiffel Tower and was addressed to a citizen in Korca.

  Although the event happened one century ago ,its fable is as follows:

  The sender of this postcard ,Dr.Pandeli Gliozheni,a doctor that worked in Korca,in 1904 was attending a two years specialization course in the University of Medicine in Paris ,after he was graduated with excellent result from the Athens Faculty.This faculty had recommended him to be specialized in France.He was engaged in Korca with Ms.Aspasia Vison Papa,thew sister of the rich man Athanas Viso ,who was the owner of a very famous spectacle hall in Korca city that was lately called “Lluks” cinema.He was the person who received the postcard send from France.

  In fact it was written in 28 August 1904.It is supposed that Dr.Gliozheni waited for the moment to climb the top of Eiffel Tower to make a surprise to his fiancée by sending a message from one of the highest tops in the world during that time.She received the postcard only two weeks later.

  Therefore ,the post office of the Tower sent it to Paris post office on 10 September 1904,which on September 11 sent to Thessaloniki and it reached Thessalonikion 15 September 1904.It was received by the brother of her fiancée,who red it.So,this message passed through the family censorship indicating that a conservator mentality was prevailing in Albanian families of those times.

  It’s very strange to see this very old relic and you may wonder how it is possible it survived in that perfect shape at a family album.And the answer is simple.

  Korca is among those Albanian cities,which has created a rich background of the best cultural and citizenship traditions.  11 January 2008

Ky Artikull vjen nga Albanian Collectionist - The first Albanian Collection website - Faqja e pare e Koleksioneve Shqiptare
http://collectionist.tanmarket.com

URL për këtë lajm është:
http://collectionist.tanmarket.com/modules.php?name=News&file=article&sid=9